Какво представляват индексните фондове и как работят?

Ако искате да разширите инвестиционното си портфолио, съществуват няколко инвестиционни продукта. В проучването си може да сте попадали на индексни фондове. Ако търсите повече информация, продължете да четете за всичко, което трябва да знаете.

Какво представляват индексните фондове?
През 1976 г. Джак Богъл, основателят на Vanguard, създава първия индексен фонд, който осигурява евтин инвестиционен метод, който оценява интереса на инвеститора пред този на компанията. Чети лайфстил новини сега. Индексните фондове проследяват съвкупните тенденции на общ пазарен индекс, като S&P 500, Dow Jones Industrial Average или Nasdaq. Това е вид взаимен фонд или борсово търгуван фонд (ETF).

Взаимният фонд е инвестиция, направена от множество хора, които купуват акции, облигации и други ценни книжа. Мениджърът на взаимния фонд се занимава с ежедневното управление, за да гарантира, че портфолиото остава в крак с покупките и продажбите в края на деня. ETF е акция или група от акции, търгувани на базата на фондовата борса, като цените варират през деня.

За разлика от други инвестиционни фондове, индексният взаимен фонд е предназначен да работи като пасивна инвестиция, а не такава, която трябва да бъде наблюдавана спрямо пазара по всяко време. Индексните фондове също са склонни да имат по-ниска поддръжка, тъй като предлагат евтин вариант с по-малко разходи за управление.

Как работи индексният фонд?
Представянето на индексен фонд има за цел да отразява индекса, който проследява. Например, когато мениджърът на индексния фонд закупи акция или облигация, той го прави в същото съотношение, както е представено в индекса на финансовия пазар. В по-голямата си част фондът се самонаблюдава и от време на време ще бъде ребалансиран, за да продължи да отразява всички промени в индекса.

Когато някой реши да инвестира в индексен фонд, акциите, които купуват, са по същество малка част от акциите или облигациите, които купуват, както са представени в индекса.

Финансовата възвръщаемост на притежателя на индексен фонд се определя от представянето на тази акция или облигация, като обикновено се вземат предвид показатели като пазарната капитализация на фондовите компании.

Отново, индексните фондове са създадени да бъдат инвестиция с нисък риск и ниска поддръжка, тъй като не изискват ежедневното управление на други фондове.

Как индексният фонд се сравнява с взаимните фондове и ETF?
Докато взаимните фондове съществуват в същата сфера като взаимните фондове и ETF, те имат някои разлики .

Стил на управление
Индексните фондове са предназначени да улеснят пасивен стил на управление, което означава, че съответстват на представянето на пазарния индекс, без да се налага да се опитвате да надминете пазара.

Взаимните фондове и ETF са малко по-гъвкави, тъй като могат да се управляват активно или пасивно, в зависимост от инвестиционната стратегия на мениджъра на фонда и инвеститорите.

Инвестиционна цел
Индексният фонд получава името си, защото е предназначен да проследява представянето на пазарен индекс. Взаимните фондове и ETF не следват непременно същата цел. Взаимните фондове и ETF могат да бъдат инвестиция за генериране на доход или повишаване на капитала.

Търговия и ценообразуване
ETF са сделки на фондовата борса, което означава, че се купуват и продават по време на приливи и отливи на ежедневните часове на фондовия пазар. Цените на взаимните фондове са на ден, което означава, че те са цената на нетната стойност на активите на фонда за този ден. Индексните фондове обикновено работят по същия начин.

Какви са плюсовете на индексните фондове?
Диверсификация
Поради естеството на индексните фондове, те осигуряват на инвеститора диверсификация на тяхното портфолио.

Когато инвеститор избере индексен фонд, той купува част от всяка акция или облигация на този индекс, което означава, че техният риск се разпределя върху по-голям брой притежания, намалявайки риска от отделни ценни книжа.

Ниски такси и разходи
Тъй като индексните фондове са предназначени да бъдат пасивни инвестиции, те обикновено имат по-ниски такси за управление от тези, които изискват постоянно внимание. С течение на времето по-ниските такси могат да се равняват на по-висока възвръщаемост. Разходите, които можете да очаквате с индексни фондове, включват:

Инвестиционен минимум.
Минимален акаунт.
Съотношение на разходите.
Съотношение данък-разход.
производителност
Индексните фондове са дългосрочна инвестиция, а не краткосрочно решение за бързо забогатяване. Като цяло те са надеждни и последователни инвестиции, които не включват променливостта на други активи.

Индексните фондове могат да работят за някой, който търси опция с по-нисък риск и по-ниска цена, която ще се представи добре в дългосрочен план.

Лесно инвестиране
Индексните фондове са лесно достъпни и включват лесен процес. Можете да ги закупите чрез брокерска сметка или компания, която управлява взаимни фондове. Поради ниската цена те са достъпни за по-широк кръг инвеститори от другите фондове.

Ликвидност
Високата ликвидност спомага за улесняване на покупката и продажбата на акции. Инвеститорите, които искат лесен и бърз достъп до средствата си, трябва да разгледат индексните фондове като опция.

Данъчна ефективност
Тъй като индексните фондове са ясни, те обикновено генерират по-нисък оборот на портфейла от другите фондове. По-ниският оборот означава по-ниски данъци върху капиталовата печалба.

Експозиция на пазара
Отново, индексните фондове са евтини и с нисък риск, което може да бъде чудесна отправна точка за инвеститори, които искат да стъпят на определен пазар.

Индексните фондове позволяват на инвеститорите да се запознаят с пазарните области, без да избират отделни акции. След като са проучили достатъчно пазара, инвеститорите могат да преминат към инвестиции с по-високи разходи и по-висок риск.

Какви са минусите на индексните фондове?
Ограничен възходящ потенциал
За съжаление, рядко има такова нещо като нисък риск, ниска награда. Индексните фондове са предназначени да възпроизвеждат представянето на индекса, което означава, че вероятно няма да надминат фондовия пазар. Инвеститорите, които търсят висока възвръщаемост, трябва да търсят друг тип инвестиции.

Няма контрол върху състава на портфолиото
Тъй като индексният фонд означава, че инвеститорът няма пълен контрол върху действителния състав на портфейла, инвеститорите може да не са доволни от индустриите или компаниите, които участват.

Освен това индексите се променят, което може да доведе до премахване на ценни книжа, което означава, че фондът трябва да продаде тази ценна книга. Това може да доведе до това инвеститорът да дължи данъци върху капиталовите печалби.

Пазарен риск
Въпреки че индексните фондове са инвестиции с нисък риск, това не означава, че са безрискови. Холдинговата стойност на фонда ще варира, което означава, че инвеститорът е изложен на риск да загуби пари, ако пазарът се понижи.

Грешки при проследяване
Индексните фондове са предназначени да възпроизвеждат представянето на основния индекс. Има обаче малка вероятност да възникнат разлики в производителността поради данъчно третиране и времето на продажбите и покупките. Разликата в производителността се нарича „грешка при проследяване“, която може да повлияе негативно на индексния фонд.

Липса на персонализиране
Широката пазарна експозиция, която идва с индексните фондове, означава, че инвеститорите със специфичен интерес или рационализирани цели са по-добре с различен тип инвестиции. Активно управляваните фондове са типовете, които ще подхождат по-добре на инвеститорите, които искат да могат да персонализират своите портфейли.

Кои са най-добрите индексни фондове за 2023 г.?
Ако сте готови да се гмурнете или искате някаква посока, вижте най-популярните индексни фондове за S&P 500 и Nasdaq .

S&P 500
Vanguard 500 Index Fund – акции на Admiral (VFIAX)
Минимална инвестиция: $3000.
Коефициент на разходи: 0,04%.
Schwab S&P 500 Index Fund (SWPPX)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходите: 0,02%.
Индексен фонд Fidelity 500 (FXAIX)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходите: 0,015%.
Fidelity Zero Large Cap Index (FNILX)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходите: 0.0%.
Фонд T. Rowe Price Equity Index 500 (PREIX)
Минимална инвестиция: $2500.
Коефициент на разходите: 0,15%.

Nasdaq
Invesco NASDAQ 100 ETF (QQQM)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходите: 0,15%.
Invesco QQQ (QQQ)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходи: 0,20%.
Fidelity NASDAQ Composite Index Fund (FNCMX)
Минимална инвестиция: без минимум.
Коефициент на разходи: 0,37%.

Как инвестирате в индексни фондове?
Готови ли сте да инвестирате във ваш собствен индексен фонд? Разгледайте по-долу процеса стъпка по стъпка за това как да започнете.

Създайте цел за вашия индексен фонд.
Завършете задълбочено проучване.
Изберете индексния фонд.
Решете къде да закупите индексния фонд.
Индексен фонд за покупки.
Какво могат да направят индексните фондове за вас?
Индексните фондове са пасивно управлявани инвестиции, които могат да бъдат отличен вариант за инвеститори, търсещи евтина и нискорискова инвестиция, която ще работи за диверсифицирано портфолио.

Няколко недостатъка идват с индексните фондове, като липса на персонализиране и ограничен потенциал нагоре.

Въпреки това опитните и начинаещите инвеститори винаги трябва да завършат задълбочено проучване, да се консултират с финансов съветник и да вземат финансовите решения, които са подходящи за тях.