12 съвета за стартиране на бизнес след пенсиониране

За повечето хора мечтата за пенсиониране е вече да не работят. За някои обаче това е по-скоро работа според собствените им условия. Ако сте човек, който обича да е зает с нещо, стартирането на бизнес след пенсиониране може да бъде идеалният вариант за вашия начин на живот.

Изчакайте – защо бихте работили по време на пенсиониране?
Пенсионирането обикновено е, когато човек спре да работи и вече не е нает. Често се разглежда като време на преход, когато човек се премества от работния свят към по-спокоен начин на живот.

Въпреки това, пенсионирането не е „точка“. Вместо това, това е постепенно забавяне до точката, в която можете да се съсредоточите върху нещата, които ви харесват. Сега може да четете повече финансови и бизнес новини тук. За някои хора това означава пълно спиране на работата и вместо това да пътуват по света или да си почиват у дома. За други това е доброволчество или връщане на своята общност. А за други все още пенсионирането създава достатъчно марж, за да преследват друга бизнес страст, която не е била практична през годините на работа.

Има различни причини да започнете бизнес след пенсиониране, включително следните:

Да останем активни и ангажирани .
Започването на бизнес може да бъде чудесен начин да останете умствено и физически активни след пенсиониране. Доказано е, че хората с дейности и отговорности, които заемат времето, телата и умовете им, живеят по-дълго от тези, които остават бездейни.

За допълване на дохода след пенсиониране .
Успешният бизнес може да осигури източник на допълнителен доход след пенсиониране . Ако имате нужда от допълнителен доход извън вашите пенсионни сметки и социално осигуряване, наличието на бизнес, генериращ приходи, може да ви позволи да живеете начин на живот, който отговаря на вашите нужди и желания. В някои случаи вашият бизнес може дори да съставлява по-голямата част от доходите ви при пенсиониране.

Да преследвам страст .
Много хора имат хоби или интереси, към които са страстни. Започването на бизнес, базиран на тази страст, може да бъде пълноценен начин да прекарате пенсионните си години. Например, може да сте запалени по младежкия бейзбол. Стартирането на бейзболна тренировъчна клиника може да бъде отличен начин да прекарате времето си в това, което обичате (като същевременно правите допълнителни пари).

Да оставиш наследство .
Не винаги става въпрос за пари. Стартирането на бизнес може да бъде начин да оставите наследство и да повлияете положително на света. Това също може да бъде възможност за вас да създадете нещо, което след това можете да предадете на възрастно дете или внук. По този начин те ще имат стабилна финансова основа в бъдеще.

За да останете свързани .
Много хора губят социалната си свързаност, когато се пенсионират. Бизнесът може да предостави възможност да поддържате връзка с другите и да бъдете част от общност.

Като каза всичко това, притежаването на бизнес след пенсиониране не е подходящо за всеки човек или ситуация. Идва със стрес, отговорности, притеснения и борби. Ако това не са неща, които сте готови да прегърнете, може би е по-добре да правите нещо друго през златните си години.

12 съвета за стартиране на бизнес за пенсиониране
В някои отношения стартирането на бизнес след пенсиониране не се различава от стартирането на бизнес по време на кариерата ви. Има обаче някои нюанси и опасения, които трябва да се отбележат. Например, не можете да бъдете толкова рискови, когато стартирате бизнес за пенсиониране. Освен това имате много по-кратък времеви хоризонт за печалба, така че трябва да сте много проактивни.

С всичко казано дотук, ето някои полезни предложения и съвети за стартиране (и мащабиране) на нов бизнес по време на годините на пенсиониране:

1. Започнете с малко и напредвайте стабилно
Помислете за стартиране на малък домашен бизнес или консултантска фирма, която може да се управлява на непълно работно време. Това ще ви позволи да тествате водите и да видите дали управлението на бизнес е подходящо за вас, преди да се ангажирате с начинание на пълен работен ден.

Страхотното при стартирането на малък онлайн бизнес от вкъщи е, че не е необходимо да правите много режийни разходи. Ако бизнесът е обещаващ, можете да инвестирате повече. Ако в крайна сметка не се почувствате добре, отхвърлете идеята и опитайте нещо друго.

2. Надградете върху съществуващите си силни страни
Помислете за вашите умения и опит и как те могат да бъдат използвани в бизнеса. Потърсете възможности да превърнете вашите хобита или страсти в бизнес. Независимо дали обичате да работите с дърво, да плетете, да готвите, да тренирате младежки спортове, да правите електрически работи, да рисувате, да събирате спортни картички или да ловувате, винаги има възможности за изграждане на бизнес.

3. Потърсете помощ
Не се страхувайте да потърсите помощ и съвет от другите. Това може да включва наемане на ментор или консултация с експерт по малък бизнес. Може да сте „старшият“ по отношение на възрастта, но има много други хора, които са в разгара на кариерата си, които могат да предложат помощ, когато стартирате ново начинание.

4. Бъдете обмислен плановик
Внимателно обмислете финансовите аспекти на стартирането на бизнес, включително всички потенциални рискове и ползи. Създайте цялостен бизнес план и се уверете, че разполагате със солидна финансова основа, преди да започнете бизнеса си.

5. „Излезте“ от бизнеса
Помислете как можете да накарате бизнеса да върви възможно най-гладко и без ръце. В края на краищата вие сте технически „пенсиониран“. Вашите работни дни от 40 до 60 часа седмично (надявам се) са приключили. Повече от вероятно търсите бизнес, върху който можете да работите, без да работите в него.

Ето няколко начина да излезете от бизнеса, така че да можете да се насладите на пенсиониране и собственост на бизнеса:

Изнесете и делегирайте. Намерете други хора, които могат да изпълняват задачи във вашия бизнес и го предайте . Колкото и отрезвяващо да е осъзнаването, вие почти винаги сте заменими. (И това е добра новина!) Работете върху това да замените себе си толкова пъти, колкото е възможно.

Разработете тонове маркетингови рампи. Колкото повече маркетинг, реклама и генериране на потенциални клиенти имате насочени към вашия бизнес, толкова по-малко трябва да участвате в продажбите. Прости неща като изпращане на печатен каталог или настройка на автоматизирани уеб семинари , които се играят денонощно, могат да ви върнат времето, без да компрометират продажбите.

Рационализирайте всичко. Веднага щом бъде създаден ефективен процес, разработете стандартна оперативна процедура. По този начин задачите могат да се изпълняват по един и същи начин всеки път в бъдеще. (Това също прави работата ви по аутсорсинг и делегиране много по-лесна.)

Изнесете и делегирайте. Намерете други хора, които могат да изпълняват задачи във вашия бизнес и го предайте . Колкото и отрезвяващо да е осъзнаването, вие почти винаги сте заменими. (И това е добра новина!) Работете върху това да замените себе си толкова пъти, колкото е възможно.

Разработете тонове маркетингови рампи. Колкото повече маркетинг, реклама и генериране на потенциални клиенти имате насочени към вашия бизнес, толкова по-малко трябва да участвате в продажбите. Прости неща като изпращане на печатен каталог или настройка на автоматизирани уеб семинари , които се играят денонощно, могат да ви върнат времето, без да компрометират продажбите.

Рационализирайте всичко. Веднага щом бъде създаден ефективен процес, разработете стандартна оперативна процедура. По този начин задачите могат да се изпълняват по един и същи начин всеки път в бъдеще. (Това също прави работата ви по аутсорсинг и делегиране много по-лесна.)

6. Мрежа, сякаш това е ваша работа
Изграждането на мрежа от контакти и връзки може да бъде от полза за всеки бизнес и това е особено вярно при пенсиониране. Присъединете се към индустриални групи и посетете събития, за да се срещнете с потенциални клиенти и партньори. Бъдете човекът, който започва разговори в супермаркета или във фитнеса. Колкото повече разтривате лакти и говорите за бизнеса си, толкова повече възможности ще се появят.

7. Бъдете гъвкави, но същевременно организирани
Като пенсионер може да имате повече свободно време, отколкото когато сте работили на пълен работен ден. Въпреки това е важно да сте гъвкави и да се адаптирате към изискванията на управлението на бизнес. Добрата организация също е ключов фактор за успеха. Помислете дали да не използвате инструменти като списъци със задачи, CRM, календари и отговори по имейл, които да ви помогнат да останете на път и да управлявате времето си ефективно.

8. Не се страхувайте да поискате емоционална подкрепа
Стартирането на бизнес може да бъде предизвикателство и е добра идея да имате умишлена система за поддръжка. Когато сте стресирани или претоварени, не се страхувайте да поискате уверение от приятели, семейство или ментори.

9. Отделете време за пенсиониране
Започването на бизнес може да бъде възнаграждаващо, но може да бъде и стресиращо. Уверете се, че се грижите за себе си , като си почивате достатъчно, спортувате и намирате начини да се отпуснете и да се отпуснете. Направете всичко възможно да работите по-малко от половината седмица.

10. Бъдете изключително търпеливи
Изграждането на успешен бизнес отнема време и е важно да сте търпеливи и да останете фокусирани върху целите си. Не се обезсърчавайте, ако не видите незабавни резултати – успехът често изисква време и усилия.

11. Останете мотивирани
Стартирането на бизнес може да бъде възнаграждаващо изживяване, но понякога може да бъде и предизвикателство. Важно е да останете мотивирани и да запазите положително отношение, дори когато сте изправени пред неуспехи или предизвикателства.

12. Стойте над борда и се насладете на карането
Уверете се, че спазвате всички приложими закони и разпоредби, когато стартирате бизнес. Това може да включва получаване на необходимите лицензи и разрешителни и спазване на специфични за индустрията разпоредби. Не забравяйте да се наслаждавате на процеса на стартиране на бизнес. Въпреки че е важно да бъдете сериозни и професионални, също така е важно да се забавлявате и да намирате удовлетворение в това, което правите.

Жизнеспособни бизнес идеи за пенсионери
Всеки човек е уникален, но ето няколко идеи/категории бизнес идеи, които често имат смисъл за хората, които са в пенсия:

Консултант.
Имате ли конкретна област на опит? Може да успеете да започнете консултантски бизнес. Това може да включва предоставяне на съвети и насоки на фирми или лица в предишната ви област.

Възпитател или учител.
Ако имате опит в образованието, може да помислите да започнете бизнес с уроци или преподаване. Това може да включва работа със студентите един на един или водене на класове в малки групи.

Домашен бизнес.
В днешно време почти всеки бизнес може да се управлява от вкъщи, включително онлайн магазин (електронна търговия), занаятчийски бизнес или бизнес с услуги като разходка на кучета или организация на дома.

На свободна практика.
Ако имате определени умения, като например писане, фотография, копирайтинг или графичен дизайн, може да помислите да започнете бизнес на свободна практика . Това може да бъде гъвкав начин да използвате уменията си и да печелите приходи на базата на проект по проект.

Нестопанска цел.
Запалени ли сте по определена кауза? Може да помислите за създаване на организация с нестопанска цел. Това може да бъде удовлетворяващ начин да направите разлика в света и да дадете обратно на вашата общност.

Това не е изчерпателен списък. Вероятно е, че ако четете тази статия, вече имате доста прилична представа за типа бизнес, който искате да започнете. Колкото и клиширано да звучи, следвайте страстта си.

Как да увеличите максимално бизнеса си след пенсиониране
Не е достатъчно да започнете бизнес в пенсия. Трябва да сте умни за това как управлявате генерираните приходи. По-конкретно, помислете какво правите с тези пари, след като напуснат бизнес сметката и ударят личната ви банкова сметка.

Ето някои препоръки:

Направете бюджет . Важно е да имате добра представа за доходите и разходите си при пенсиониране. Направете бюджет и проследете разходите си, за да сте сигурни, че живеете според възможностите си.

Бъдете умишлени с харченето . Когато се пенсионирате, може да имате повече гъвкавост по отношение на това как разпределяте парите си. Помислете за приоритизиране на разходите си и идентифициране на области, в които можете да намалите или спестите пари.

Бъдете стратегически с вашите инвестиции . Помислете за работа с финансов консултант, който да ви помогне да вземете информирани решения относно вашите инвестиции. Това може да включва диверсификация на вашето портфолио и балансиране на вашата толерантност към риска с вашите дългосрочни финансови цели.

Продължете да спестявате . Дори след пенсиониране е важно да продължите да спестявате за бъдещето. Помислете за заделяне на пари в пенсионна сметка или спешен фонд, за да сте сигурни, че имате финансова сигурност. Парична спестовна сметка с разходи за три до шест месеца се счита за нулевия минимум.

Планирайте неочакваното . Важно е да се подготвите за неочакваното, като например неочаквани разходи за здравеопазване или други непредвидени разходи. Помислете за закупуване на застраховка или заделяне на пари във фонд за спешни случаи, за да се предпазите от неочаквани разходи.

Започването на бизнес след пенсиониране обикновено е незадължителен избор. (Ако абсолютно, положително се нуждаете от парите, тогава вероятно трябва да се „пенсионирате“ и да намерите надежден източник на доходи, който да ви задържи.) За повечето хора е точно толкова важно да останат заети, ангажирани и свързани, колкото и да е относно правенето на пари. Но какъвто и да е случаят, това е вълнуващ процес, който може да донесе много удоволствие.

Докато мислите да започнете свой собствен бизнес, внимателно обмислете целия „пейзаж“. Може да си струва да проведете това, което предприемачите наричат ​​SWOT анализ. Това включва изчисляване на силните, слабите страни, възможностите и заплахите за стартиране на бизнеса. След като бъдете претеглени и съпоставени, можете да вземете по-интелигентно решение как да продължите.