Единадесет тактики, които да научат тийнейджърите за управлението на парите

Когато децата ви станат тийнейджъри, ще трябва да им покажете въжетата. От научаване как да станете възрастен в обществото до спестяване за къща или пенсиониране, може да изглежда, че имате на какво да ги научите. Обучението на вашите тийнейджъри на основите на бюджетирането ще им помогне да се справят с истински пари през целия си живот.

Не се притеснявайте; имаме 11 най-добри начина да научите вашите тийнейджъри на стойността на парите. Следвайте нашето ръководство, за да откриете всичко – от игри с пари за деца до това кога да отворят първата си разплащателна сметка.
Как да научите вашия тийнейджър на стойността на парите?

Научаването на стойността на дадена сума пари е важен урок. Да научите вашия тийнейджър, че плащането на сметки или автомобилна застраховка означава нещо повече от изваждане на пари от нищото, е от решаващо значение за неговото развитие. И така, как да покажете на децата си значението на ежедневните пари?

Хубаво е да започнеш млад. Когато децата ви са малки, насърчавайте ги да съхраняват парите си в прозрачен буркан. Разбира се, касичките са забавни. Но когато детето ви може да види физическите доказателства за натрупването на пари, това оставя по-силно впечатление. Например, те могат да видят материалната стойност на всеки един долар.

Освен това насърчавайте децата си да предават физически пари в магазина. Ако искат нещо, накарайте ги да платят с физически пари. Това упражнение ще ги научи на транзакционната стойност на всеки артикул. Следователно, когато детето ви иска първата си кола, то ще има по-добра представа колко струва колата. Това вече не е случайно число.
Научете вашия тийнейджър на желанията и нуждите

Един от най-трудните уроци, които всички научаваме, е за желанията и нуждите. Разбира се, искаме да си купим нов телефон, но не ни трябва. Ние обаче се нуждаем от храна, за да живеем. Освен това има някои необходими разходи, върху които ние нямаме право на глас, като застраховка живот или автомобил или данък върху дохода. Когато учите тийнейджърите за парите, насърчавайте разбирането им за желанията и нуждите.

Колкото повече разбират, че трябва да отделят бюджет за своите нужди, толкова по-малко ще харчат всичките си джобни пари за своите нужди. Следвайте нашите дейности за деца и тийнейджъри, за да започнете да насърчавате финансовата грамотност .
Защо трябва да уча моя тийнейджър на управление на парите?

Докато детето ви може да изглежда малко, годините минават бързо. Разумното финансово поведение отрано ще има значително влияние по-късно в живота. Когато учите децата за парите, няма да искате да се задълбочавате в кредитните рейтинги и тънкостите на кандидатстването за заем. Въпреки това, насаждането на добри финансови навици ще им бъде от полза, когато подават молби за кредитна карта или заем.

Например, ако насърчавате разумното харчене, кредитният им рейтинг ще започне силен. Ако тийнейджърите се научат да харчат всяка стотинка и пропускат да плащат телефонните си сметки, те ще започнат пътуването си на зряла възраст с лоша кредитна история и дори може да задлъжнеят .
Как мога да помогна на моя тийнейджър да управлява парите?

Така че, за да дадете на вашия тийнейджър възможно най-добрия старт в живота, научете го на разумни навици за парите по-рано, отколкото по-късно. Следвайте нашите финансови уроци за тийнейджъри, за да научите вашите деца и тийнейджъри на умения за управление на парите.

1. Започнете от ранна възраст

Както споменахме, колкото по-млади започнете уроците по пари, толкова по-финансово здрав ще бъде вашият тийнейджър. Може да ви изненада колко много взима вашето дете.

Например, ако постоянно се карате за пари или пръскате пари твърде свободно, това ще се отрази на развитието на детето. Говорете открито за семейния бюджет от ранна възраст.

Може би заведете децата си в супермаркета и ги насърчете да харчат в рамките на бюджета, за да им дадете шанс да разберат стойността на парите и да дадат приоритет на желанията и нуждите. Могат ли да направят целия семеен хранителен магазин с определен от вас бюджет за една седмица?

Когато учите тийнейджъри за парите, не забравяйте да правите малки стъпки. Те няма да го разберат правилно в 100% от времето, но колкото повече обсъждате всеки паричен въпрос, те ще израснат с по-голяма финансова осведоменост.
2. Насърчавайте навик за спестяване

Обучението на децата за парите и спестяването не само възпитава добър финансов разум, но и насърчава дисциплината. Когато тийнейджърите печелят пари, първоначалната им реакция вероятно ще бъде да ги похарчат възможно най-скоро. Въпреки това, когато насърчавате навик за спестяване, това ги учи на стойността на забавеното удовлетворение.

Вашето семейно финансово положение вероятно влияе на инстинкта на вашите тийнейджъри да печелят, спестяват или харчат. Ако растат в домакинство, което живее от заплата до заплата, спестяването на пари може да не изглежда необходимо.

Трябва обаче да научите децата да отделят парите си за бъдещи нужди, като пенсиониране, колеж или ваканции. Използвайте финансови калкулатори, за да им покажете колко повече пари ще имат, като спестят надбавката си.
3. Създайте възможности за печелене на пари

Говоренето за пари не винаги е достатъчно. Децата трябва да се упражняват с финансите си, за да станат мениджъри на пари. Можете да им предложите надбавка. Въпреки това предлагането на възможности за вашите деца да печелят пари онлайн чрез социални медийни платформи , домашни задължения или насърчаването на работа на непълен работен ден ще им помогне да оценят средствата по различен начин. Отличен урок за тийнейджърите е да им покажете, че парите не са безплатни.
4. Давайте комисионни, а не надбавки

Ако дадете на детето си седмична издръжка, то няма да я цени толкова, колкото я печели. Ако вашият тийнейджър е достатъчно голям, за да си намери работа, насърчавайте го да работи няколко часа седмично. Някой, който печели доходи за упоритата си работа, ще оцени стойността на парите.

5. Учете разумно харчене

Въпреки че спестяването на пари е добро, всеки трябва да харчи пари от време на време. Независимо дали вашият тийнейджър иска да купи храна, дрехи или билети за концерт, трябва да му помогнете да вземе интелигентни финансови решения.

С определен седмичен доход тийнейджърите се научават да правят бюджет. Те знаят колко пари ще получат и следят разходите си. Те разполагат със средствата да спестяват за видеоигри без незабавното удовлетворение от необузданото харчене. Говорете с вашия тийнейджър за определяне на бюджет, за да насърчите разумното харчене.
6. Стойността на даването

Основен финансов урок е стойността на даването. Споделянето на парите ви ще помогне на детето ви да развие финансови умения, когато говори за пари. Например, можете да създавате буркани за „харчене“, „спестяване“ и „даване“. Като алтернатива има приложения, които да помогнат на бюджетите на тийнейджърите.

Когато тийнейджърите печелят, техният инстинкт често е да запазят всичките си пари. Въпреки това, ако ги насърчавате да дават парите си за определена кауза, те ще развият по-голяма независимост и отговорност.
7. Как да отглеждаме пари

Спестяването на пари е отличен навик. Въпреки това е предизвикателство да постигнете финансовите си цели, като поставите всичките си пари в касичка. Спестяването на пари дава на децата ви шанс да изградят богатство . Тяхното финансово образование трябва да включва как да инвестират пари и силата на сложната лихва.

Създайте им разплащателна или спестовна сметка за тийнейджъри — може да се наложи да го направите на ваше име, ако не са достатъчно възрастни — и ги насърчете да започнат да инвестират с малки суми пари. Можете също така да обмислите да ги научите на важността на социално отговорното инвестиране . Усвояването на тези умения, докато са млади и в среда без риск, ще им помогне по-късно в живота.

8. Покажете добро финансово поведение

Ако тийнейджърите видят, че пилеете пари или харчите твърде пестеливо, те ще възприемат тези навици. Разбира се, вие искате да предадете финансовите си ценности, но трябва да моделирате добро икономическо поведение . Ако ви е трудно да поддържате добро финансово планиране, регистрирайте се за бюджетно приложение или потърсете помощ от финансов съветник. Безсмислено е да проповядвате на тийнейджъра си едно нещо, а след това да се държите различно.
9. Създаване на банкови сметки

Най-добрият начин тийнейджърите да се научат как да харчат и пестят пари отговорно е да им дадат шанс. Настройте банкова сметка на името на вашия тийнейджър и депозирайте неговата седмична издръжка или пари за домакинска работа. Някои акаунти предлагат дебитни карти за непълнолетни, което е отличен начин да научите как да харчите пари и да придобиете финансова независимост.

Говорете с детето си за целите му за спестяване. Когато получават всяко месечно банково извлечение – или проверяват сметката си с онлайн банкиране – те ще видят как се увеличават парите им. Може също да искате да създадете спестовна сметка за тях, за да могат да депозират пари за дългосрочни цели, като закупуване на кола, колеж или дори създаване на техен пенсионен фонд.
10. Научете ги на рисковете от кредитни карти и заеми

Един от най-значимите рискове за финансова независимост е изкушението от кредитни карти и заеми. За щастие повечето банки не предлагат кредитни карти за тийнейджъри. Въпреки това, веднага щом навършат 18 години, те ще получат много предложения за нова кредитна карта, заем за автомобил или дори ипотечни заеми .

Докато повечето хора ще трябва да вземат заем за жилище и да отворят кредитна карта в даден момент от живота си, трябва да разубедите вашия тийнейджър да тегли кредит, преди да е готов.

Като използвате заеми за собствен капитал като пример, вземете ипотечен калкулатор и покажете на тийнейджър колко струва всяко ипотечно плащане. Разбирането на включените големи суми пари и финансовата отговорност на кредитните продукти трябва да гарантира, че те кандидатстват за заеми и кредитни карти само когато са готови.

11. Накарайте ги да спестяват за пенсиониране млади

Въпреки че планирането на пенсиониране може да изглежда като далеч, когато вашият тийнейджър е само на 15 години, колкото по-рано човек спести пари, толкова по-добре ще бъде. Разбира се, когато обучавате тийнейджърите на пари, ще бъде предизвикателство да ги насърчите да виждат такива дългосрочни цели. Може би е добра идея да създадете спестовна сметка за тях, за да депозирате минимални суми пари.

Например, от бюджета на вашите тийнейджъри, предложете им да влагат $1 всеки месец в своя пенсионен фонд . Такава незначителна сума не би трябвало да наруши другите цели, но ще стартира пенсионния им фонд по-рано. Използвайте калкулатор за спестявания, за да покажете на вашия тийнейджър колко $1 ще нарасне на месец.
Какво е правилото за 50, 30 и 20 бюджета?

Ако търсите добри стратегии за бюджетиране за тийнейджъри, разумно е да ги научите на 50, 30 и 20 правила.

50% от приходите им трябва да отиват за техните нужди.
30% от приходите им трябва да отиват за техните нужди.
20% от печалбите им трябва да отиват за спестяванията им.

Насърчаването на бюджетирането за това как харчат парите си ще насърчи добрите умения за управление на парите. Като ученици те може да нямат много скъпи нужди. Следователно можете да им предложите да използват излишъка, за да спестят пари за бъдещи нужди. Правилото 50, 30 и 20 е прост бюджет, който учи вашия тийнейджър на стойността на парите.
Спестявания в колеж и студентски заеми

Може би най-значимият разход в живота на вашия тийнейджър е спестяването за колеж. Когато са млади, започнете да изграждате фонд за колеж за тях. Плащането за колеж е голям финансов ангажимент и е най-добре да им помогнете да избегнат студентските заеми. Всяко плащане по заем може да струва много в бъдеще.

Когато учите тийнейджъра си на пари, използвайте спестяванията в колежа като негова дългосрочна цел. Това е достатъчно далеч в бъдещето, за да се счита за дългосрочно, но достатъчно близо, за да видят осезаеми награди като студенти.
Кога младите хора трябва да започнат да спестяват за пенсия?

Хората на двадесет, тридесет и четиридесет години се питат „кога трябва да започна да спестявам за пенсиониране? “ Истината е, че няма перфектен момент. Колкото по-рано, толкова по-добре. Въпреки това, ако ви е трудно да управлявате парите си, когато сте млади, може да не сте в състояние да си позволите да спестявате.

Родителите трябва да научат децата си да спестяват за пенсиониране възможно най-рано. Както предложихме, малките и редовни спестявания са напълно подходящи. Когато вашият тийнейджър започне да използва онлайн банкиране, наблюдавайте как харчи пари. Има ли ненужни разходи, които вместо това биха могли да отидат към пенсионен фонд?

Обобщаване

Да се ​​научите да контролирате финансите си е важно житейско умение. Когато вашият тийнейджър разбере как да спестява, харчи и да започне да инвестира в личните си финанси, той ще има по-добър старт в живота. Всичко, от покупката на кола до покупката на къща и пенсионните спестявания, изисква умения за управление на парите. И така, започнете разговора за паричните въпроси днес.