Човекът губи 560 000 долара в биткойн измама от фалшива сметка на Илон Мъск

Треската за криптовалутите , особено за биткойните , накара хакерите да измислят сложни методи за кражба на тези цифрови активи. Това е историята на Себастиан, човек, който загуби 560 000 долара, като попадна в измама в Twitter от фалшивия акаунт, който се представяше като Илон Мъск .

Жертвата разказа пред Би Би Си как е попаднал на измамата с биткойни, известна като „измама с подаръци“. Всичко започна, когато Себастиян, 42-годишен германец, видя мистериозен туит от магната.

„Мъск туитна„ Dojo 4 Doge “и се чудех какво означава това“, разказва мъжът. „Отдолу имаше връзка към ново събитие, затова щракнах върху него и видях, че то раздава биткойни!“

Както много зрители, Себастиан щракна върху връзката и стигна до уеб страница, която изглеждаше легитимна. Там той намери таймер за обратно отброяване и тест, уж ръководен от екипа на Tesla . Динамиката се състоеше от изпращане от 0,1 биткойна (с приблизителна стойност 6000 долара) до 20 биткойни (около 1,2 милиона долара), с обещанието да удвои сумата в края.

Човекът за първи път инвестира в биткойн през 2017 г., като закупи 40 000 в споменатите криптовалути и през годините цената му скочи стремително . По време на измамата неговите 10 биткойни са на стойност около 560 000 долара (около 11,5 милиона мексикански песо).

След като провери двойно логото за потвърждение до името на Илон Мъск, той реши да участва. „„ Вземете максимума “, помислих си. Това определено е реално, затова изпратих 10 биткойни “, каза Себастиан.

И разочарованието пристигна …
Развълнуван, мъжът изчака 20 минути, докато таймерът достигне нула, но наградата така и не попада в портфейла му за биткойн.

„Тогава разбрах, че това е голяма лъжа“, продължи Себастиан, който помоли Би Би Си да не използва истинското му име. „Хвърлих се с глава в възглавниците на дивана и сърцето ми биеше силно. Мислех, че току-що съм изхвърлил спасителя на живота на семейството си, фонда си за ранно пенсиониране и всички ваканции, които ще дойдат с децата ми. “

Въпреки имейлите до уебсайта на измамника и туитовете до фалшивия акаунт на Илон Мъск, нищо не може да се направи. Изминаха три седмици и Себастиан почти подаде оставка, че парите му изчезнаха завинаги.

Забележително е, че 10-те биткойна на Себастиан са най-голямата регистрирана сума, загубена някога при една такава транзакция, каза Whale Alert, базирана в Амстердам компания за анализ на блокчейн.

Бумът на биткойн измами
Според анализатори през първото тримесечие на 2021 г. измамните банди са спечелили над 18 милиона долара по този начин. Тази сума надхвърля 16-те милиона долара, получени през цялата 2020 г.

Що се отнася до броя на жертвите, през 2020 г. около 10 500 души са паднали за този вид измами. Досега обаче през 2021 г. вече има 5600 жертви (и броят).

Докато методите за измама стават все по-усъвършенствани, един от най-разпространените е този, за който Себастиан си е паднал.

Това се състои от създаване на акаунти в Twitter, представящи се за личности като Илон Мъск. В някои случаи престъпниците използват акаунти, откраднати от видни лица, които вече имат „потвърдената синя отметка“, като по този начин изглеждат легитимни и надеждни. След това изчакват истинските акаунти да туитнат и публикуват отговор с поканата за измамата, която изглежда е направена от въпросния известен човек.

Въпреки че Twitter е любимата платформа за „измами с подаръци“, те също се роят в други мрежи като YouTube, Facebook, Instagram и дори WhatsApp.

През юли 2020 г. се случиха най-известните измами с биткойни, когато хакери имаха достъп до профилите в Twitter на известни личности като Бил Гейтс, Ким Кардашиян и Илон Мъск. Оттам те поканиха милиони последователи да изпращат биткойни с обещанието да им върнат двойно. В крайна сметка киберпрестъпниците откраднаха Bitcoin на стойност над 118 000 долара и трима души бяха арестувани.