Dolce & Gabbana съди двама американски блогъри за 600 милиона долара

Делото беше заведено в гражданския съд в Милано през 2019 г., но току-що беше оповестено публично тази седмица.

Миланската модна къща Dolce & Gabbana заведе дело за клевета в италиански съд и иска над 600 милиона долара обезщетение от двама американски блогъри.

Подсъдимите са Тони Лиу и Линдзи Шуйлер , които управляват моден акаунт в Instagram, наречен „ Diet Prada“ . И двамата публикуваха отново антиазиатски коментари, приписвани на един от италианските дизайнери, което доведе до бойкот на азиатските потребители през 2018 г.

Защо искът?
Случаят датира от 2018 г., след като в Шанхай беше популяризиран парад, който беше счетен за културно нечувствителен. В допълнение към някои изтичания на коментари от Stafano Gabbana, които обидиха азиатския пазар на частен чат в Instagram. Дизайнерът каза, че това е хак и двамата се извиниха във видео на китайския народ.

Научи повече от умен мъж

В резултат на това шоуто беше отменено и търговците припомниха стоките на Dolce & Gabbana. Така че италианската фирма е изправена пред бойкот в Азия.

През 2019 г. искът беше заведен в гражданския съд на Милано, но същите блогъри го направиха публично досега в своя акаунт в Instagram.

Сюзън Скафиди, директор на Института за модно право, организация с нестопанска цел, представляваща блогъри, заяви пред Асошиейтед прес : „Целият този случай е начин да се опитаме да заглушим„ Diet Prada “и лично Тони и Линдзи. ”.

„Публично извинение и мълчаливо искане наистина се отменят взаимно в съзнанието ми“, добави Скафиди . Адвокатите на блогърите твърдят, че италианският съд не е подходящото място за провеждане на процеса, тъй като подсъдимите пребивават в САЩ, а причинените вреди са настъпили в Азия.

Защо Dolce & Gabbana иска 600 милиона долара?
Адвокатът казва, че италианската фирма иска 600 милиона долара (или 500 милиона евро). Разбити в евро са: 450 милиона за възстановяване на имиджа на марката от 2018 г., 3 милиона за компанията и един милион за дизайнера Стефано Габана, на когото се приписват коментарите. Освен това те искат 8,6 милиона за отмяна на шоуто в Шанхай, още 8,6 милиона за разходи за персонал и 89,6 милиона за загубени продажби в Азия между ноември 2018 и март 2019.

„Diet Prada“ са известни в света на модата с остри коментари относно липсата на оригиналност в дизайна и социалните проблеми. Сега те са в средата нанабиране на средстваот GoFundMe , носещи малко над 40 000 долара.