Продавачите на мартеници не ги плаши Covid-19

И тази година продавачите на мартеници излизат вече. Те не са уплашени от пандемията от Covid-19. На повечето места се спазват мерките срещу вируса. Търговците носят маски и се спазва дистанция между купувачите на мартеници.

Все повече и повече се търсят традиционните български мартеници, изработени от вълна. Намалява интересът към китайските мартеници, категорични са търговците.

Забелязва се и леко увеличение на цените, коментират търговците. Поскъпването се дължи на инфлацията в страната и завишените цени на материалите за ръчно производство на мартенички. Цените започват от 0.50 лв. и стигат до 40-50 лв. за големи и богато украсени мартеници, подходящи за дом или офис.

Тенденцията през последните години показва, че най-предпочитани са мартениците за ръка, с оглед на удобството им.
Традиционно мартеничарите излизат в края на февруари излизат да продават това, което са сътворили през годината. В условията на пандемия от Covid-19 местата за продажба вече са раздадени и базарите за ръчно направени мартеници очакват посетителите си.

В София например за район Красно село местата тази година са на половина. Желаещи не липсват. Голяма част от тях не са успели да се вредят до желаното място и са пренасочени към друга локация.

Баба Марта наближава и мало и голямо ще се закичи с бели и червени мартенички за здраве и късмет.