Как можете да защитите психичното си здраве по време на пандемията

Намираме се в предизвикателно време, COVID дойде, за да ни научи колко е важно да сме здрави и да се чувстваме пълноценни пред несгодите, за да останем живи. Преди за мнозина беше важно да имат успех, да имат пари, да бъдат признати или да имат материални блага, които станаха второстепенни за много хора.

Човекът трябва да има здраве в различни области на живота си, от моя опит това са физически, умствени, емоционални, духовни и финансови. Всички са важни, за да бъдем в личен баланс и да подобрим среда, която въздейства на другите без съмнение, но ние ще се съсредоточим върху психичното здраве и ефекта върху вашия живот и вашето здраве, особено пред предизвикателствата, които ни поставя COVID.

Според Министерството на здравеопазването при критични събития като бедствия, хуманитарни извънредни ситуации и епидемиологични кризи най-малко 80% от хората изпитват нарастване на мъките, страха, паниката или терора, което значително влияе върху психичното здраве.

Когато говорим за психично здраве, Световната здравна организация (СЗО) се позовава на състоянието на благополучие, когато извършвате дейностите си и сте в състояние да се справите с нормалните стресове в живота по положителен начин, да работите продуктивно и да допринасяте с вашата общност.

Някои симптоми или реакции, които може да почувствате, когато психичното ви здраве е засегнато, са:

Чувство на страх и постоянна тревога за заразяване на вас или вашето семейство.

Загриженост за вашите финанси или стабилността на работата ви.

Безсъние и промени в моделите на сън и хранене.

Влошаване на хроничните здравословни проблеми.

Влошаване на психичните проблеми.

Прекомерна консумация на тютюн и / или алкохол или вредни вещества.

Постоянни емоционални промени, особено чувство на пустота, депресия и тревожност.

Вина за това, че не можете да изпълнявате обичайните си задачи или родителските си задължения, ако сте заразени с COVID-19.

Тъга, гняв или разочарование, защото сте загубили любим човек и не можете да се почувствате по-добре.

Загриженост относно възможността за повторна инфекция или заболяване отново, дори ако вече сте прекарали COVID-19.

Други промени в емоционалното или психическото здраве.

Сред някои препоръки, които ще ви помогнат да се чувствате по-спокойни, по-добри и най-вече да се грижите за психичното си здраве.

Намерете специалист, който да ви помогне с терапия за подобряване на вашето психическо и емоционално здраве.

Вибрирайте високо, тренирайки ума си към позитивното, признайте и запишете негативните си мисли и емоции през целия ден.

Упражнявайте се, тъй като това ще ви помогне да намалите стреса, несигурността и да управлявате по-добре емоциите си.

Медитирайте, по този начин ще се научите да бъдете в настоящето и ще спрете да се фокусирате върху това, което не работи или не се е случило и това вероятно ви притеснява.

Информирайте се, ако е необходимо, но спрете да виждате токсични или негативни новини, тъй като всичко, което ще направи, е да генерира повече стрес и безпокойство.

Свържете се с хумор и смях, като по този начин ще отделите хормони на щастието в тялото си и ще ви позволят да се чувствате по-добре.

Хранете се здравословно, тъй като трябва да укрепите защитните си сили и да изпратите сигнал до тялото си, че искате да е силно.

Дишайте дълбоко, правете упражнения за разтягане и се свържете с природата чрез цифрови медии.

Бъдете благодарни за всички хубави неща, които имате и които сте изживели през деня или седмицата.

Избягвайте да консумирате излишен алкохол и наркотици, тъй като те отслабват имунната ви система.

Направете почивка, за да си починете и да се отпуснете, включвайки дейности, които ви харесват или сами, или в компанията на вашето семейство.

Бъдете близо до хората с витамини, тоест тези, които ви инжектират с енергия, които ви слушат, които ви помагат да бъдете по-добър човек.

Помогнете на другите, те могат да бъдат хора в нужда, фондации или общности, тъй като добротата ви помага да се чувствате по-добре и да се съсредоточите върху доброто, което ви се случва.

Знам, че страхът, несигурността, лошите новини, загубата на любим човек или близки хора могат да ви завладеят и стресират, но за да се изправите срещу ситуацията и да бъдете издръжливи, трябва да работите върху себе си, да обичате себе си, да се грижите за себе си, за защита на ума си, за да бъдете здрави.

Да имаш психично здраве не е нещо лесно, това означава, че имаш положителни навици, които ти помагат да се чувстваш по-добре и по-щастлив, но преди всичко ще помогнеш да бъдеш в равновесие в други сфери от живота си като емоционална, физическа, духовна и финансова. Така че … нека се заемем с вашето психично здраве!