Постижима ли е американската мечта?

Работата от 9 до 5 може да не ви помогне да постигнете американската мечта, но добавянето на пасивен доход носи американска надежда.

В американската мечта ! Популяризиран от историка Джеймс Труслоу Адамс в книгата си „ Епопеята на Америка“ от 1931 г. , терминът описва „онази мечта за земя, в която животът трябва да бъде по-добър и по-богат и по-пълен за всички“. След Втората световна война американската мечта еволюира в собственост на къщи, щастливо семейство и летни ваканции. Някои хора дори се стремяха да получат диплома. GI Bill помогна мечтата да стане възможна. Това поколение, известно като бейби бум , очакваше децата им да се справят още по-добре.

Защо американската мечта избледнява
През последните десетилетия концепцията за американската мечта се влошава. Докато мобилността нагоре някога изглеждаше постижима за повечето, днешната икономика остави хората да се борят да си позволят основни потребности, камо ли да спестят за бъдещето си. „Само половината от днешните 30-годишни печелят повече от родителите си, когато са били на една и съща възраст“ според Visual Capitalist . Вече няма добра работа с ползи, равни на притежаването на дом и семейството с две деца, кола и куче.

Какво е причинило тази промяна? Като начало: стагнация на растежа на заплатите, неравномерно разпределение на доходите , увеличаване на разходите за живот и ерозия на обезщетенията. По-младите поколения са принудени да преосмислят американската мечта и да приемат, че работа от 9 до 5 не е достатъчна. Американците трябва да се съсредоточат върху изграждането на пасивни доходи, които да допълват и в крайна сметка да заменят сегашните им заплати. Нека да разгледаме факторите, възпрепятстващи възходящата мобилност.

Забавен растеж
Според статия за рисков капиталист средната часова ставка е била 22,65 долара през 2018 г. срещу 20,27 долара през 1964 г. след корекции на инфлацията . Това представлява само 11,7% увеличение за период от 54 години , което представлява 0,2% годишно увеличение над инфлацията .

Анализ на Института за икономическа политика от 2014 г. установи, че по-малко хора от по-ниската и средната класа всъщност се изкачват по икономическата стълба днес. На свой ред те печелеха по-малко от родителите си. Както Intelligence Squared съобщава, „През последните 30 години заплатите на най-добрите 1% са нараснали с 154%, докато на най-долните 90% се наблюдава ръст от само 17%.“ Какво доведе до това явление? Неравномерно разпределение на доходите, където тези от върха получават много повече от тези отдолу.

Някои от причините за стагнацията на доходите и неравномерното разпределение на доходите са технологиите, автоматизацията, офшорните ресурси и независимото договаряне. Все повече корпорации тласкат правителствата и работниците към икономика, като им позволяват да наемат изпълнители и да избягват защитата, предоставена на служителите. Най- скорошното приемане на Калифорния Proposition 22 отваря портата на други фирми, използващи независими изпълнители, а не наемане на служители.

Стагнацията на заплатите не би била критичен въпрос, ако цените се повишиха със същия темп като инфлацията, но това не беше така. Здравните вноски се повишиха с 3% над инфлацията всяка година повече от 10 години, се казва в 2018 проучване Kaiser Family Foundation . Това не взема предвид независимите изпълнители, които често би трябвало да плащат от джоба си с много по-висока премия, отколкото когато работят като служител.

Средните годишни разходи за обучение, стая и пансион в четиригодишна институция са нараснали от 16 590 долара през 1995 г. (през 2017 г.) до 27 357 долара през 2017 г. – 2,3% годишно увеличение над инфлацията. Средните цени на жилищата са се увеличили от 200 000 на 300 000 долара за същия период. Това е 1,8% увеличение на върха на инфлацията. Наблюдаваме подобни тенденции в цените на детските коли, бензина и автомобилите – всички те се увеличиха драстично от 1990 г. насам, докато заплатите на практика останаха същите.

Създаване на нова мечта
Не всяка надежда обаче е загубена. Докато предишните поколения биха могли да се задоволят със своето бъдеще, днешните хилядолетия и по-младите поколения трябва да предприемат по-активен подход, за да осигурят мечтите си. Както бе споменато по-горе, това изисква промяна в мисленето. Вместо да се фокусираме само върху запазване на работа от 9 до 5 и спестяване за пенсия, би било разумно да изградим пасивни доходи. Пасивните доходи могат да ви помогнат не само да поддържате богатството си, но и да продължите да го увеличавате и спестявате към бъдещето си.

Има много начини да печелите пасивни доходи. Моят личен опит е наемането до ключ . Притежаването на еднофамилни наеми до ключ е чудесен, бърз начин да печелите пасивни доходи по време на работа или по време на пенсиониране. Инвестирането в имот до ключ означава, че купувате дом или апартамент под наем, който вече е фиксиран и нает чрез компания за управление на имоти. Купувате го, мениджърите го управлявате и събирате печалбите.

Американската мечта е все още жива. Това просто изисква промяна в мисленето и по-проактивен подход. Докато предишните поколения биха могли да бъдат по-самодоволни за своето бъдеще, днес вие трябва да предприемете действия или иначе вашият жизнен стандарт може лесно да се плъзне към бедност. Придобиването на пасивни доходи е най-сигурният начин да осигурите бъдещия си успех.

Посетителите ни четат и:
Петте съвета на Мария за бельото