Кажете сбогом на извинението „Нямам време“ през 2021 г.

Много от нас са виновни, че са прекалили с това оправдание през трудната година.

За мнозина пандемията ни показа, че фразата „нямам време“ всъщност е само оправдание. Колко пъти сме спирали да ходим с приятели, да научим ново умение, да упражняваме или дори да започнем собствен бизнес, защото казваме, че нямаме време? Със сигурност и вие като мен сте няколко.

Тези месеци на затвор са променили рутините за повечето от нас. Въпреки че има случаи на хора, на които се е налагало дори да удвоят работното си време, други са виждали нашето работно време значително намалено. Свикнал съм да имам много наклони, да съм от 9 до 7 пред компютъра и дори да не прекъсвам връзката си дори през почивните дни. Освен това офисът ми не е близо до къщата ми (поне един час пътуване до работното място), така че е вярно: преди нямах много време да се посветя на други неща извън това, което животът ми като служител наложи.

Секторът, в който работя (развлечения), е един от най-засегнатите от пандемията и от осем месеца съм домашен офис . Винаги съм бил за тази схема, тъй като съм убеден, че тя позволява на работниците да имат по-добър баланс между личния и професионалния живот и че е особено удобна за майките и бащите. Признавам, че спестяването на часове в трафика, добавено към намаляването на задачите, ми даде повече безплатни часове, отколкото имах, откакто завърших университет. Типичното оправдание „нямам време“ да не правя нещата, „които винаги съм искал да направя“ стана несъстоятелно.

Посетителите ни четат и:
Петте съвета на Мария за бельото

През тази година не съм започнал магистърска степен, нито съм се научил да говоря език (аз съм на основно ниво по немски в Duolingo), нито съм усъвършенствал някакви умения. Посвещавам добра част от това ново свободно време на четене, упражнения, помощ в домакинската работа и помощ на майка ми с нейния бизнес. Убеждението, че „24 часа в денонощието не е достатъчно“ е приключило, защото моето положение е горе-долу същото като в началото на 2020 година.

Това размишление няколко дни след края на годината ме накара да се замисля какво наистина искам и какво не, но че винаги съм намирал оправдания да не ги правя. Забелязах, че високо ценя моментите, които мога да посветя на интелектуалното си развитие (прочетох около 30 книги за тази пандемия, благословен Kindle!), За правене на неща, които ме правят щастлив и други също, като приготвянето на десерт; започнете дейности, които обичам и които бях забравил, като писането, и се впускам в сравнително нови, за които преди нямах достатъчно време, като преподаване.

Надявам се, че много от нас отделят време, за да разберат важността на самото време. Това не трябва да бъде оправдание да спрем да правим нещата, а нещо, което ценим и се възползваме, за да правим това, което ни харесва, и да ни прави по-добри версии на себе си … и това често означава да търсим моменти, за да се свържем със себе си. Не е необходимо да изучавате нов език или да свирите на музикален инструмент, освен ако не искате, но е необходимо да постигнете баланс и начини да се усъвършенстваме като хора. И накрая, за мен един от най-добрите уроци от тази вечна карантина беше, че всяка пречка да се прави или не се прави, е само оправдание.