Как да се уверите, че вашата мисия е от значение

Дайте на този важен крайъгълен камък на вашия бизнес времето и вниманието, които той заслужава.
„Ние предоставяме на нашите продукти и услуги, посветени на най-високата степен на почтеност и качество на удовлетвореността на клиентите, развивайки дългосрочни професионални взаимоотношения със служителите, които развиват гордост, създавайки стабилна работна среда и фирмен дух.“

Чели ли сте някога такова изявление за мисия ? Вероятно и има причина. Този конкретен е взет от призива на Dunder Mifflin от The Office , който безмилостно сатирира културата на работното място. И ако някога сте гледали шоуто, знаете, че горното изявление на мисията не съвпада с ежедневната реалност на работата за Дъндър Мифлин. И това не е проблем, който се ограничава само до телевизията.

Повечето изявления на мисията са широки, обширни и изпълнени със съвършен език за грижата за клиентите и служителите. „Почтеността“, „удовлетвореността на клиентите“ и „работата в екип“ са били рекламирани толкова много пъти, че всеки, който се сблъска с тях, вероятно ще завърти очи.

Но ако всички го правят погрешно, как можете да го направите правилно? Как всъщност можете да направите мисия, която обобщава вашия бизнес по въздействащ, интересен начин? Ето няколко първи стъпки.

Разберете основните си ценности
Твърде много компании изграждат своята мисия около това, което биха искали да бъдат, а не това, което са. Ако не настоявате всяка работа да се свърши навреме, не правете спешност част от вашата мисия. Ако сте готови да отрежете всеки ъгъл от време на време, ако парите са достатъчно добри, не поставяйте почтеност там.

Бизнесът, също като хората, има силни и слаби страни. Стойностите им идват с компромиси и поради това те трябва да контролират всичко, което компанията прави. Те оформят решенията за наемане. Те създават екипна култура. И те формират общественото възприятие.

Бизнес авторът Патрик Ленчони дефинира няколко различни набора от ценности, които бизнесът трябва да търси, когато изработва мисия:

Основни ценности: Принципите, които ръководят всяко действие на компанията. Те са присъщи на компанията и никога не могат да бъдат компрометирани. Те правят компанията отличителна.
Амбициозни ценности: Ценности, които компанията все още няма, но иска да включи.
Стойности за разрешение за игра: Очаквани принципи. „Почтеност“, освен ако дружеството е над и извън него по някакъв начин, обикновено е разрешение за пускане стойност . Така са и много от ценностите, които са споменати в изявленията за мисията.
Случайни ценности: Ценности, създадени от общите интереси и личности на служителите, както и от фирмената култура. Те могат да бъдат добри или лоши. Понякога те могат да затворят компаниите от възможностите.
За да създадете наистина мисия, която оказва максимално въздействие, опитайте се да разберете основните ценности на вашата компания. Има страхотен, прост въпрос, който можете да си зададете: „Бих ли направил това, дори ако това вреди на компанията ми?“ Ако принципът е един, който ще се придържате дори когато може да осигури краткосрочна полза, за да отидете в другата посока, това е основна ценност.

Посетителите ни четат и:
Петте съвета на Мария за бельото

Спрете да се опитвате да угаждате на всички
Ето една тайна за изявленията на мисията: Те не са предназначени да събират хората заедно. Те са предназначени да определят коя е компанията, кои служители и клиенти искат да обслужват и какво правят.

Помислете за това по отношение на хората. Колкото и да ви се иска да бъдете приятели с всички, това е невъзможно. Ще бъдете по-близо до хора, които споделят вашите ценности и вярвания, или тези, с които имате по-добри отношения. Може да не сте недружелюбни към другите хора, но те не са непременно приятели. И това е ОК! Не всеки ще бъде близо до всички. Разбираме това интуитивно с хората. И така, защо все още се опитваме да пишем изявления на мисията от комисия?

Изложението на мисията определя ценностите в основата на компанията. Това може да означава, че някои служители не се чувстват толкова добре с работната култура. Това може да означава, че някои кандидати може да не са подходящи за този набор от ценности. Това е добре – те ще бъдат по-щастливи в друга компания, а вие ще бъдете по-щастливи, когато всички дърпат една и съща посока. Това не е преценка на стойността, а разлика в посоката.

„Нашата мисия е много специфична за нашия бизнес“, казва Алекси Голдщайн, основател на New U Life . „Имаме визия за здравето на цялото тяло чрез сливане на природата и науката. Това се основава на моя произход като хомеопат и билкар. Това означава, че не апелираме към хора, които не се интересуват от това, нито като служители, нито като клиенти. Тя стеснява зрителното ни поле и ни позволява да се съсредоточим върху хората, които наистина се интересуват от едни и същи неща, които правим. “

Голдщайн не е сам. Погледнете например успешни компании като Патагония , която е постигнала огромен успех, като същевременно остава вярна на основните си ценности. Мисията им е в четири части:

„Създайте най-добрия продукт.“
„Не причинявайте ненужна вреда.“
„Използвайте бизнеса, за да защитите природата.“
„Не е обвързан от конвенцията.“
Това е отличен пример за това, че не се харесва на всички. Ако не ви е грижа за околната среда или искате да намалите разходите, като спестите от качество, няма да работите за Патагония. Но хората, които работят за компанията, са фокусирани лазерно върху същите ценности, които са важни за нейния основател Ивон Шуанар.

Бъдете лаконични
Изявлението за мисията на Dunder Mifflin е забавно по няколко причини, но една от тях е начинът, по който просто продължава и продължава. Отново това е често срещана грешка, тъй като компаниите се опитват да се определят чрез попури от ценности, които според тях ще имат значение за потребителите.

Веднъж Томас Джеферсън каза : „Най-ценният от всички таланти е никога да не се използват две думи, когато една ще го направи.“ Това важи двойно за изявление на мисията, което с един поглед трябва да каже на хората точно за какво се интересува вашата компания. Не се опитвайте да го направите фантастичен или да биете около храста. Наемете го на някой, който се прехранва, ако имате нужда от помощ.

Ако следвате тези три стъпки, когато създавате мисия, ще създадете нещо, което вдъхновява както служителите, така и клиентите.